Poštovani kolege i kolegice,

Otvoreno je e-savjetovanje Pravilnika o pripravničkom stažu i stručnom ispitu zdravstvenih radnika u kojem trebamo svi zajedno sudjelovati kako bi se otklonili pojedini nedostaci.

HKZR SR MLD je je u kratkom vremenskom razdoblju uspio promijeniti trenutno važeći Pravilnik na način da su usvojeni naši zahtjevi o nužnosti postojanja evidentne razlike na razini sadržaja i opsega pojedinih dijelova pripravničkog staža, kao i samog stručnog ispita između zdravstveno-laboratorijskog tehničara i prvostupnika medicinsko-laboratorijske dijagnostike. Obuhvatili smo sve laboratorije koji su bitni našim pripravnicima za njihovo buduće zaposlenje. Također, tražili smo da mentor i pripravnik koji obavlja pripravnički staž budu  u zdravstvenoj djelatnosti u profesiji (zanimanju) za koje se osposobljava pripravnik, što znači da oboje moraju biti dio našeg MLD-a. Isto je traženo i za ispitivače na stručnom ispitu koji se polaže nakon obavljenog pripravničkog staža.

Djelomično su usvojena nastojanja da sadržaj samog pripravničkog staža bude kreiran prema našem prijedlogu, stoga ovdje imamo prostor za djelovanjem u e-savjetovanju kako bismo zajedničkim snagama postigli traženu izmjenu. Pripravnički staž se obavlja samo jednom u našoj struci, kao što je i polaganje stručnog ispita predviđeno obaviti samo jednom neovisno o  stjecanju viših razina obrazovanja. HKZR SR MLD je dužan naknadno objaviti smjernice mentorima sa svim detaljima (vrsta radilišta unutar svakog laboratorija, opseg rada i vrijeme koje će pripravnik provesti na tom radilištu) za obje naše razine obrazovanja u MLD-u koje su obuhvaćene pripravničkim stažom. Pripravnik zdravstveno-laboratorijski tehničar obavlja poslove obuhvaćene tom razinom obrazovanja u pojedinom laboratoriju, dok pripravnik prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike obavlja svoj pripravnički staž u opsegu poslova zdravstveno-laboratorijskog tehničara (kraće trajanje) i prvostupnika medicinsko-laboratorijske dijagnostike (duže trajanje) u pojedinom laboratoriju. Transplantacijska medicina je područje koju će samo pripravnik prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike obavljati tijekom svoga pripravničkog staža.

E-savjetovanje nalazi se na sljedećoj poveznici: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=26196 te je aktivno do 31.1.2024.

S poštovanjem,

Vaš HKZR SR MLD

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.