Poštovani,

najavljujemo termin seminara „Uzorkovanje kao laboratorijska aktivnost” koji će se održati 22.11.2024. 

Uzorak je početak svakog analitičkog postupka. On sadrži traženu analitičku informaciju i stoga mora biti reprezentativan, odnosno sadržavati sva bitna obilježja cjeline iz koje je uzeti. Zadaća je postupka uzorkovanja osigurati dobivanje reprezentativnog uzorka te transport do laboratorija pri kojem neće doći do negativnog utjecaja na reprezentativnost uzorka. Da bi se to postiglo potrebno je procijeniti rizike u postupku uzorkovanja, uzorkovanje treba pažljivo planirati, validirati, provoditi mjere kontrole kvalitete i u konačnici procijeniti nesigurnost uzorkovanja kao bitnu sastavnicu ukupne mjerne nesigurnosti rezultata ispitivanja.

Norma HRN EN ISO/IEC 17025:2017 daje novu definiciju laboratorija koji se definira kao tijelo koje obavlja, ne samo ispitivanje i umjeravanje, već i uzorkovanje povezano s ispitivanjima ili umjeravanjima. Odgovarajući zahtjevi norme odnose se na sve tri navedene laboratorijske aktivnosti.

U okviru seminara razmotrit će se zahtjevi vezani uz uzorkovanje: prepoznavanje rizika, validacija postupka, provedba internog audita, osiguranje valjanosti te vrednovanje mjerne nesigurnosti. Uvodna teorijska razmatranja potkrijepit će se primjerima te vježbama u kojima će polaznici imati priliku na vlastitim primjerima proći sve kritične zahtjeve za uzorkovanje, od prepoznavanja rizika do vrednovanja mjerne nesigurnosti.

PRIJAVU MOŽETE OBAVITI NA STRANICI HMD-a (ili klikom na tekst)

 Po završetku ovoga seminara polaznici će:

  • prepoznati zahtjeve norme HRN EN ISO/IEC 17025 vezane uz uzorkovanje
  • prepoznati rizike vezane uz provedbu uzorkovanja
  • planirati i provesti validaciju uzorkovanja
  • planirati osiguranje valjanosti uzorkovanja
  • vrednovati mjernu nesigurnost uzorkovanja
  • planirati i provesti interni audit za metode uzrokovanja

    Napomena: prijave za edukaciju traju do 20.11.2024!
x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.