[REGULIRANE PROFESIJE I MAGISTRI MEDICINSKO LABORATORIJSKE DIJAGNOSTIKE U HRVATSKOJ]

U saborskoj raspravi o reguliranim profesijama upozorio sam na diskriminatorni i ignorantski odnos sada već bivšeg ministra zdravstva prema hrvatskim građanima, mladim i obrazovanim stručnjacima koje Europa prepoznaje kao reguliranu profesiju, a u Hrvatskoj praktično ne postoje u zdravstvenom sustavu, MAGISTRIMA MEDICINSKO LABORATORIJSKE DIJAGNOSTIKE.
Medicinsko-laboratorijska djelatnost u Republici Hrvatskoj ima tri razine obrazovanja: zdravstveno-laboratorijski tehničar (4.2 razina HKO / 4 prema EQF), prvostupnik medicinsko-laboratorijske dijagnostike (6. razina HKO / 6 prema EQF) te od 2013. godine nastavak obrazovanja – magistar medicinsko-laboratorijske dijagnostike (7.1 razina HKO / 7 prema EQF). Stoga u Popis reguliranih profesija u području medicinsko-laboratorijske djelatnosti svakako treba uvrstiti profesiju Magistar medicinsko-laboratorijske dijagnostike. S obzirom da su zdravstveno-laboratorijski tehničar i prvostupnik medicinsko laboratorijske dijagnostike regulirane profesije u RH, ne postoji zapreka da magistar medicinsko laboratorijske dijagnostike ne bude dijelom reguliranih profesija u laboratorijskoj djelatnosti, jer je magistar (2. ciklus obrazovanja prema Bolonjskom sustavu koji vrijedi u Republici Hrvatskoj) medicinsko laboratorijske dijagnostike nastavljen na 1. ciklus obrazovanja prema bolonjskom sustavu, odnosno nastavlja se na prvostupnika medicinsko laboratorijske dijagnostike.
Opstrukcijom, diskrimintornim i ignorantskim odnosom bivšeg ministra zdravstva prema magistrima medicinsko laboratorijske dijagnostike onemogućena je izmjena Zakona o djelatnostima u zdravstvu i uvrštavanje u popis reguliranih profesija u Hrvatskoj. Nadam se da će novi ministar zdravstva to odmah promijeniti, te uskladiti aktualni Zakon o djelatnostima u zdravstvu s današnjom potrebom u zdravstveno laboratorijskoj dijagnostici, a to znači da se magistre medicinsko laboratorijske dijagnostike odmah uvrsti u regulirane profesije i da ovi mladi obrazovani stručnjaci rade u Hrvatskoj, a ne da odlaze dijem EU gdje su prepoznati i cijenjeni.

Objavljuje Željko Jovanović u Srijeda, 29. siječnja 2020.

x

Koristimo kolačiće kako bismo vam pružili najbolje online iskustvo. Suglasni ste prihvatiti upotrebu kolačića u skladu s našim pravilima o kolačićima.